Skansen chleba w Ustroniu Morskim to wyjątkowe miejsce które pozwala na podróż do przeszłości, w czasy kiedy to gospodynie wypiekały same chleb a po jego zjedzeniu skrupulatnie zbierały każdy okruszek ze stołu. W nim wypiekają się na oczach gości bochny chleba przygotowywanego według starych receptur. Można tam skosztować w 100 procentach żytniego chleba sarmackiego, chleba maślankowego, do którego wypieku zamiast wody używa się właśnie maślanki czy razowego, słonecznikowego chleba seniora.
Budynek skansenu stylizowany jest na XIX-wieczną chatę. Na miejscu można skosztować staropolskiego jadła oraz samodzielnie piec chleb w piecu opalanym drewnem. Przygoda zaczyna się od własnoręcznego zmielenia mąki a następnie piekarz prowadzi przez kolejne etapy aż do samego wypieku, aby można było skosztować własnego dzieła. Poza tradycyjnym wypiekiem pieczywa, oferta skansenu, to również ciekawe prelekcje dotyczące historii młynarstwa i piekarnictwa.
http://www.ustronie.pl/atrakcje/11/skansen_chleba#lg=1&slide=1
http://www.ustronie.pl/atrakcje/11/skansen_chleba#lg=1&slide=7